Starší přípravka – neděle 27.5. – turnaj Králův Dvůr

5.6. 2018   Starší přípravka Starší přípravka - neděle 27.5. - turnaj Králův Dvůr

Již po čtvrté během jara jsme jeli na turnaj do Králova Dvora. Tentokrát byl pořadatelem záložní tým Sokola. Vedro bylo až k zalknutí a patrně všichni by byli raději někde u rybníka.

Tradice by se měly ctít, a tak prvním soupeřem byl pořádající tým Sokol „B“. Tomu chybělo několik stálých opor, a tak museli udělat změnu i na postu nejcitlivějším – tedy v bráně. Bylo to pro ně ku prospěchu věci, protože jsme se dlouho nedokázali prosadit. Soupeř se jenom bránil a Matouše v naší svatyni téměř vůbec nevyzkoušel. Na druhé straně čaroval brankář domácích. Náznaky a pološance bezpečně sbíral do rukavic. Kouzlo svým gólem zlomil Honzík, ke kterému se přidali Matěj, Martin a Filip S. Výsledkem byla jednoznačná výhra 4:0.

Druhým soupeřem byl FK „A“. Teď už přišli na řadu týmy, se kterými bylo nutné bodovat v plné výši – soupeři a konkurenti o postup do finále. Kdo chce vyhrát, musí útočit. Vrhli jsme se do boje a prakticky hned od začátku vedli brankou Filipa S. Utkání nebylo tak jednoznačné jako náš předchozí mač. Chvíli tahal za kratší konec soupeř, chvíli jsme se usilovně bránili my. Bránili, bránili, ale neubránili. Protivník rozehrával rohový kop, po kterém skončil míč v naší síti. Nabíhání prostě neumíme bránit a byla to největší slabina celé jaro. Osamělý střelec před opuštěnou bránou se většinou nemýlí. Srovnáno a jede se dál. Obraz hry se dále neměnil, oba týmy měli možnost strhnout vítězství na svou stranu. Tentokrát se štěstí přiklonilo k nám, když se po rohovém kopu prosadil Matěj. Není divu, má k tomu fyzické předpoklady. Do konce už se nikdo neprosadil a my uhájili vítězství 2:1.

Další důležitý mač byl proti Sokolu „A“. V bráně vystřídal Matěj Matouše, který se posunul do útoku. Sokol měl větší chuť do hry a poměrně brzy se dočkal sladké odměny. Na hranici pokutového území Michal povalil soupeře a rozhodčí ukázal na pomyslný puntík. Nejeden z našich fanoušků si řekl: „Ta byla ale přísná…“. Byla sice přísná, ale následně i proměněná 0:1. Prvně jsme dneska prohrávali a bylo to na naší hře znát. Spolupráce vázla a nic nám nevycházelo. Víru v lepší časy nám dal Martin, který se prosadil s klidem pokerového hráče. Po samostatné akci se ocitl sám před brankářem, počkal, kam se pohne, a s přehledem srovnal na 1:1. Tento stav ale nevyhovoval ani jednomu týmu. Náš brankář Matěj rozehrává od brány výhozem přes polovinu hřiště a obráncům soupeře tato rozehrávka činí potíže. Tentokrát se však naši útočníci nedokázali k míčům probojovat a dlouho tato snaha vycházela na prázdno. Srdce bojovníka prokázal Honzík, který s dávkou štěstí nejen že tento míč získal, ale bez přípravy i vystřelil na překvapeného gólmana hostí. Na tuto střelu vůbec nereagoval a vývoj zápasu jsme otočili na 2:1. Sokol se vrhl do útoku jako bezhlavý, ale zapomněl na zadní vrátka. Na 3:1 zvyšoval Filip S a těsně před koncem ránu z milosti zasadil opět Honzík. Bylo úžasné sledovat, jak se před střelou podíval, kde je místo a pak jednoduše zavěsil. Vítězství 4:1 + další tři body do tabulky.

Ve čtvrtém zápase nás čekal nejméně oblíbený soupeř FK „B“. Během jara jsme je nikdy nedokázali obrat o body. A ne jinak tomu bylo i dnes. Za nás dokázal skórovat pouze Chris a proti pěti zásahům soupeře to bylo málo. Většinou se do útočení dostával ve třech lidech a dokázal přehrát oba naše bránící hráče. Bránění není pouze záležitostí zadních hráčů, ale musí vypomoci i ostatní. Z naší strany jsme vyprodukovali ještě dvě střely, které rozezvučely brankovou konstrukci, ale v síti u neskončilo nic. Výsledek 1:5, jednoznačná záležitost.

Tento turnaj jsme uzavírali proti premiantovi a jistému vítězi celé jarní části ČLU/Trubín. Do brány jsme postavili Honzu X a tiše doufali v zázrak. Při posledním klání jsme s tímto soupeřem remizovali 1:1, kdy se soupeř prosadil po ojedinělé chybě v naší obraně. Tentokrát chlapci v růžovém hráli podle jiných not. Poměrně snadno si vytvořili náskok o tři branky. Při pohledu na jejich strojové a bezvadné řešení herních situací se mi vybavila vzpomínka na první sovětskou pětku Makarov, Kasatonov, Larionov, Fetisov, Krutov. Jejich akce také téměř vždy končili gólem a po jeho dosažení se vůbec neradovali. Na průběžných 1:4 snižoval Matěj a výsledek uzavíral střelou do odkryté brány Filips, kdy jej našla dokonalá přihrávka od Vikinga. V momentě, kdy jsme si začali nahrávat, už soupeř nepřipomínal rudou (nebo růžovou) mašinu. Konec zápasu s výsledkem 2:5.

Se ziskem 45 bodů jsme obsadili konečné 4. místo, stejně jako Sokol „A“ na místě pátém. Rozdíl mezi druhým a pátým místem byl pouhé tři body, k postupu by nám stačily body dva.

Můžeme si hlavu lámat, kde jsme je měli získat. Ale postoupili dva týmy, které hráli nejhezčí fotbal (ČLU/Trubín a FK „B“) a jeden šťastnější (FK „A“). Toho jsme sice pravidelně poráželi, ale on dokázal bodovat tam, kde se nám nedařilo. Např. jako jediný pokořil ČLU/Trubín a sbíral body i proti FK „B“. Finálový turnaj bude bez naší účasti. Končí tím úspěšné období starší přípravky s hráči 2007 a začíná další kapitola s hráči 2008 a 2009.

Konečná tabulka turnaje a konečná jarní tabulka ->

Text: Roman Špička